Podsumowanie VIII Festiwalu Dyni i Ziemniaka
14 września 2024r., w Sołectwie Rosocha odbył się VIII Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie pomimo kapryśnej pogody mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka oraz na aranżację stołu. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński, Przewodnicząca Rady Miejskiej Urszula Furmaniak oraz dyrektor domu kultury Damian Ciesielski.
Impreza rozpoczęła się o 15:00 i na scenie odbyła się część artystyczna.
Na samym początku festiwalu zaprezentowały się grupa taneczna z klasy Klash 3 A SP. im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach - Holidays z repertuaru Remady i Manu L. ponadto na scenie zaprezentowali się: Alicja Kubsik, Cyprian Stachurski, Paulina Sławska.
Nie zabrakło części animacyjnej dla dzieci i dorosłych, którą prowadziła Animka- animacje i wariacje.
Następnie na scenie zaprezentował się DJ, który rozbawił publiczność i zachęcili do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa.
W trakcie festiwalu odbyły się warsztaty plecionkarskie w ramach inicjatywy lokalnej „Warsztaty twórcze dla dzieci i młodzieży warsztaty rękodzieła ludowego” przeprowadzone przez Stowarzyszenie Polskich Plecionkarzy. Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu „Golina kulturę spina” dofinansowanego ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2024.
Na najmłodszych czekała dodatkowa atrakcja w postaci alpak, które było można nakarmić i zrobić pamiątkowe zdjęcie.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: zupa dyniowa, zalewajka, gulasz mięsno – warzywny z kaszą, spaghetti z warzywami, kompot z dyni, chleb ze smalcem i ogórkiem, placki ziemniaczane, leczo, gzik z pyrą, bułeczki z jesiennymi pastami, ciasta.
Ponadto placki ziemniaczane zostały przygotowane przez OSP Rosocha.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”. Jury w składzie: Bożena Palpuchowska, Beata Ciesielska, Edyta Jachnik spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody.
Nagrodzone dania z dyni:
- Miejsce. KGW Lubiecz – rolada dyniowa
- Miejsce. Rosocha – chleb dyniowy z nutellą
- Miejsce: KGW Kraśnica – wytrawne paluszki z dynią i kiełbasą.
Nagrodzone dania z ziemniaków:
- Miejsce. KGW Węglew – kaszanka ziemniaczana,
- Miejsce. KGW Głodowo nad jeziorem – zupa ziemniaczana z chrzanem
- Miejsce KGW Spławianki – kluski ziemniaczane.
Nagrodzone miejsca w konkursie na aranżację stołu:
- Miejsce – Sołectwo Przyjma,
- Miejsce. KGW Lubiecz,
- Miejsce KGW Głodowo nad jeziorem.
Nagrodę specjalną za likier dyniowy otrzymało KGW Spławianki.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, biżuteria, rękodzieło, miody, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.
Źródło: https://dkgolina.pl