VII Festiwal Dyni i Ziemniaka na nami
23 września 2023r., w Sołectwie Rosocha odbył się VII Festiwal Dyni i Ziemniaka, który zorganizował Dom Kultury w Golinie wspólnie z sołectwem. Impreza ta wpisała się w kalendarz imprez Gminy Golina.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka oraz na aranżację stołu. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński, Radna Rady Miejskiej Urszula Furmaniak oraz dyrektor domu kultury Damian Ciesielski.
Impreza rozpoczęła się o 15:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowały się grupa taneczna z DK Golina, następnie układ taneczny zaprezentowały Zuzanna Rybarczyk i Aleksandra Karmelita. Swój talent wokalny przedstawił Rafał Dreslerski. Ponadto na scenie wystąpiły flażolety ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, opiekun Jolanta Grabia i grupa taneczna z klasy 2b. Zwieńczeniem występów był Chór Wokaliza.
Nie zabrakło części animacyjnej dla dzieci i dorosłych, którą prowadziła Animka- animacje i wariacje.
Następnie na scenie zaprezentował się zespół muzyczny, który rozbawił publiczność i zachęcili do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: zupa dyniowa, zalewajka, gulasz mięsno – warzywny z kluskami dyniowymi, spaghetti z warzywami, kompot z dyni, chleb ze smalcem i ogórkiem, leczo, pyrczok, gzik z pyrą, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe, ciasto jogurtowe, klopsiki w sosie śmietanowym.
Ponadto placki ziemniaczane zostały przygotowane przez OSP Rosocha.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”.
Jury w składzie: Bożena Palpuchowska, Sylwia Kudła, Edyta Czerniak spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody.
Nagrodzone dania z dyni:
Nagrodzone dania z ziemniaków:
Nagrodzone miejsca w konkursie na aranżację stołu:
Nagrodę specjalną za lody z ziemniaków otrzymała Marlena Jakubowska – KGW Węglew.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, słomy, biżuteria, rękodzieło, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.
W tym roku festiwal zawitał do Rosochy, gdzie licznie mieszkańcy gminy przybyli na to wydarzenie. Celem tej imprezy jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków.
W trakcie festiwalu odbyły się konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka oraz na aranżację stołu. Oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński, Radna Rady Miejskiej Urszula Furmaniak oraz dyrektor domu kultury Damian Ciesielski.
Impreza rozpoczęła się o 15:00 i na scenie odbyła się część artystyczna. Na samym początku festiwalu zaprezentowały się grupa taneczna z DK Golina, następnie układ taneczny zaprezentowały Zuzanna Rybarczyk i Aleksandra Karmelita. Swój talent wokalny przedstawił Rafał Dreslerski. Ponadto na scenie wystąpiły flażolety ze Szkoły Podstawowej im. Stanisława Wyspiańskiego w Kawnicach, opiekun Jolanta Grabia i grupa taneczna z klasy 2b. Zwieńczeniem występów był Chór Wokaliza.
Nie zabrakło części animacyjnej dla dzieci i dorosłych, którą prowadziła Animka- animacje i wariacje.
Następnie na scenie zaprezentował się zespół muzyczny, który rozbawił publiczność i zachęcili do wspólnej zabawy. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.
Podczas imprezy było można skosztować dania festiwalowe: zupa dyniowa, zalewajka, gulasz mięsno – warzywny z kluskami dyniowymi, spaghetti z warzywami, kompot z dyni, chleb ze smalcem i ogórkiem, leczo, pyrczok, gzik z pyrą, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe, ciasto jogurtowe, klopsiki w sosie śmietanowym.
Ponadto placki ziemniaczane zostały przygotowane przez OSP Rosocha.
Tradycyjnie odbył się konkurs na „Najsmaczniejsza potrawę z dyni i ziemniaka”.
Jury w składzie: Bożena Palpuchowska, Sylwia Kudła, Edyta Czerniak spośród zgłoszonych potraw przyznało nagrody.
Nagrodzone dania z dyni:
- Miejsce. Pasztet z dyni z soczewicą (Ewa Kujawa – KGW Lubiecz).
- Miejsce. Sernik dyniowy (Joanna Lewandowska – OSP Rosocha).
- Miejsce: Babeczki dyniowe z kremem (Magdalena Łabik – KGW Kraśnica przy Kółku Rolniczym).
Nagrodzone dania z ziemniaków:
- Miejsce. Pączki ziemniaczane (Marlena Jakubowska – KGW Węglew).
- Miejsce. Nadziewane ziemniaki pod pierzynką serową (Barbara Szymczak – KGW Kraśnica).
- Kluski przecierane (Barbara Wiśniewska – sołectwo Kawnice).
Nagrodzone miejsca w konkursie na aranżację stołu:
- Miejsce – KGW Kraśnica.
- Miejsce. – OSP Rosocha.
- Sołectwo Kawnice.
Nagrodę specjalną za lody z ziemniaków otrzymała Marlena Jakubowska – KGW Węglew.
W trakcie imprezy były stoiska z rękodziełem: wyroby z wikliny, słomy, biżuteria, rękodzieło, które były chętnie kupowane przez mieszkańców gminy.
Dom Kultury w Golinie składa podziękowania dla: Urszuli Furmaniak, Sołtysa Ryszarda Kruszyny, pracownikom Domu Kultury, druhów i druhen OSP Rosocha, mieszkańcom Sołectwa Rosocha za wszelką okazana pomoc w przygotowaniu Festiwalu Dyni i Ziemniaka.